FSMVÜ | KURAM Voc-Test Merkezi
 
Bize Ulaşın
Mesajınız
Bize Ulaşın
BELGELENDİRME SÜRECİ

1. Başvurunun Alınması ve Değerlendirilmesi

KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti.’ne başvurular; Altasoft Sınav Yazılımı üzerinden, e-posta ve kargo ile veya elden yapılabilir.

Belgelendirme kapsamlarında yer alan meslekler çerçevesinde başvuru aşamasında değerlendirmeye tabi tutulacak ön şartlar.

  • Islak imzalı Aday Başvuru Formu’nun teslim edilmiş olması
  • Kimlik fotokopilerinin alınmış olması
  • Sınav ve belgelendirme ücretinin KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti. banka hesabına yatırılmış olması

Fiziksel engel veya özrü yahut okuma, yazma bilmeme gibi özel durumu olan adayların istek ve beklentilerinin KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından karşılanabilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda, geçici veya kalıcı engel veya özrü olanların bu durumlarını ispatlamaları halinde KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti.’nin karşılayabildiği şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Sınav salonları imkânlar ölçüsünde özürlü, engelli ve itina gösterilecek adayları göz önünde bulundurularak seçilir ve düzenlenir.
  • Sınav yapıcı tarafından sınav ya da sorular ile ilgili yapılacak olan duyuru ve hatırlatmalar özürlü adayların engel durumları göz önünde bulundurularak yapılır. (Yüksek sesle ve herkesin görebileceği yere yazılması şeklinde)
  • İhtiyaç duyulması halinde özürlü adayların teorik ve pratik sınavlara kendilerinin temin edeceği yardımcı araç gereçleri (İşitme cihazı, teleskopik gözlük, büyüteç vb.) ile girmeleri sağlanır.
  • İhtiyaç duyulması halinde, ücreti aday tarafından karşılanmak şartı ile adayların yazılı sınavlarına refakat edecek, sınav yapılan yeterlilik biriminin terminolojisine hâkim olan okuyucu/işaretleyici görevlendirilir.
  • Dil problemi olan adaylar için ücreti aday tarafından karşılanmak şartı ile teorik ve performans sınavlarında yeminli tercüman görevlendirilir.
  • Engel durumlarına göre, gerekiyorsa, ayrı sınav salonu hazırlanır.
  • Duyma engeli olan adaylara performans sınavı senaryoları yazılı olarak verilir.
  • Kısmi görme kaybı olan, az gören görme engelli adaylar için soru kitapçığı ya da soru kâğıdı 16-18 punto ya da daha büyük puntolarda basılmış olarak hazırlanır.
  • Yazma ve hareket etme güçlüğü çeken fiziksel engelli ya da özürlü adaylara yeterlilikte belirtilen maksimum sınav süresi verilir.
  • İhtiyaç duyulması halinde fiziksel engelli ya da özürlü adayların sınavlara ilaç, tıbbi malzeme ya da sıvı ile (diyabetik ekipmanlar vb.) girmelerine izin verilir.
  • Fiziksel engelli ya da özürlü adaylar için uygun tuvalet ve lavaboları bulundurulur.
  • Planlama Sorumlusu tarafından hazırlanarak Personel Belgelendirme Müdürü’ne iletilen Sınav Katılımcı Listesi’nde adayın engel durumu belirtilerek açıklanır. Sınav alanlarının düzenlenmesi, sınav sorularının hazırlanması vb. konularda engellilerin durumu göz önünde bulundurularak gerekli hazırlıklar yapılır.
  • Binaya göre değişmekle birlikte yapılacak ilgili sınavlarda her bir sınav için en fazla iki engelli aday sınava kabul edilebilir.

Belirtilen şartlarla ilgili engelli ya da özürlü adaylarla uyuşmazlık yaşanırsa ya da bu prosedürde tanımlanmamış bir engellilik durumu ve ihtiyacı ile karşılaşılırsa ilgili Ölçme ve Değerlendirme Komisyonu konuyu görüşerek karara bağlar.

KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti., teorik ve performans sınavlarına girmesi ve başarması uygun görülmeyen engel ve özre sahip (ağır uzuv kayıpları, görme engeli ve eğitilememiş / öğretilememiş zihinsel engelliler vb.) adaylara sınava girmemeleri konusunda bilgilendirme yapar ve gerek görürse başvuruları reddeder.

Tüzel kişilikler, kendi personelleri için toplu olarak sınav başvurusunda bulunabilirler. Sınav organizasyonu ile ilgili tüm bilgi, doküman ve yazışmalar, tüzel kişilik temsilcisi üzerinden yürütülür.

Sınav ücretleri, devlet teşviki kapsamında firmalara da iade edilebilmektedir. Yararlanmak isteyen firmaların sınav ve belgelendirme süreci Tek Nokta Başvurusu sistemi üzerinden yürütülmektedir. Tek Nokta Başvurusu Formu tüzel kişilik temsilcisi tarafından doldurulur. Tek Nokta Başvurusunun kabul edilmesi için aday sayısının en az 10 ve tamamının ilgili tüzel kişilikte ve/veya ana-alt yüklenicisinde sigortalı çalışan olması gerekmektedir.

Bireysel ve tek nokta teşvik başvurularında süreç MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Kapsamında Sınav Ücretlerinin İadelerine İlişkin Kılavuz’a göre yürütülmektedir.

Başvuru sahipleri ya da aracısı olan tüzel kişilikler kendi sahalarında sınav yapılmasını tercih edebilirler. Bu durumda;

  • MYK Sınav Yeri Sözleşmesi imzalamak
  • Sınav Yeri Kontrol Formu’nu (teorik ve performans) kendi alanlarında temin etmek
  • Tek Nokta Başvurusu Formu’nu doldurmak
  • Sınav ücretlerini KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti. banka hesaplarına yatırmak ve
  • Yukarıdaki ön şartları sağlamak tüzel kişiliklerin sorumluluğundadır.

Başvuruda bulunan adayın daha önceden sahip olduğu birim başarı belgeleri mevcut ise KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti.’e başvurusu esnasında değerlendirilir ve ulusal yeterliliği oluşturabilmesi için KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti.’de hangi birimlerden sınava girmesi gerektiği belirlenir. KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti.’nde girdiği sınavlarda da başarı göstermesi hâlinde adayın birim başarı belgeleri birleştirilir ve belgelendirme kararı verilir ve Mesleki Yeterlilik Belgesi için MYK’ya bildirim yapılır.

Birim başarı belgesine sahip kişiler, birimlerinin geçerlilik süresi boyunca, ilgili birimi içeren farklı ulusal yeterliliklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi almak istemeleri durumunda, söz konusu birimlerden muaf tutulur.

Yapılan sınavlarda başarılı olunan her bir yeterlilik birimi için, adayın talebi hâlinde, başarı durumunu gösteren birim başarı belgesi düzenlenir. Birim başarı belgesinin geçerlilik süresi ilgili ulusal yeterliliğe uygun olarak belirlenir.

Başvurular, başvuruyu alan KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti. personeli tarafından değerlendirilerek uygunluk kontrolleri ve onayları verildikten sonra Planlama Sorumlusu’na iletilir. KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından yapılan değerlendirme sonucu 10 gün içinde e-posta/SMS ve direkt iletişim yöntemleri (yüzyüze veya telefon) ile bildirilir.

Onaylanmış başvuruları alan Planlama Sorumlusu gerekli planlama çalışmalarını yaparak sınav planlamasını voc-tester üzerinden gerçekleştirir.

Başvurusu onaylanan adayların kimlik, iletişim ve başvuru yapılan yeterlilik ile ilgili bilgileri Altasoft Sınav Yazılımı üzerinden Adaylar modülüne kaydedilir.

 

2. Başvuru Takibi ve MYK'ya Sınav Bildirimi

Sınavların açılabilmesi ve MYK’ya sınav bildirimlerinin gerçekleştirilebilmesi için aşağıda ilgili ulusal yeterliliklerde asgari aday sayısı tanımlanmıştır;

                               Ulusal Yeterlilik

  En Az Katılımcı Sayısı

13UY0118-4 Yapı Teknik Ressamı (Mimari / İç Mimari)

                  4

13UY0119-4 Yapı Teknik Ressamı (İnşaat / Altyapı / Üstyapı)

                  4

13UY0120-4 Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon Elemanı

                  6

13UY0120-5 Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon Elemanı

                  4

 

 

 

 

 

 

 

 

KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti. yukarıda belirtilen asgari aday sayısının altındaki başvuru sayılarında da Personel Belgelendirme Sorumlusu’nun onayı ile sınav açabilir.

Başvurusu kabul edilmiş adayların başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde sınav açılamaması halinde ve adayların başvuru iptalini onaylaması durumunda (yazılı olarak), başvuru iptal edilerek e-posta/SMS ve direkt iletişim yöntemleri (yüzyüze veya telefon) ile adaya bildirim yapılır, ödemeler geri iade edilir.

Başvurusu kabul edilmiş ve sınav planlaması yapılmış adayların listesi Planlama Sorumlusu tarafından MYK Web Portalı’na yüklenir.

Adayların sınav için MYK ya bildirilmesi akabinde sınavlar en az 2 gün sonra yapılabilir. Adaylarla ilgili tüm güncellemeler Altasoft Sınav Yazılımı üzerinden takip edilebilmektedir.

 

3. Belgelendirme Kararlarının Alınması

Planlama Sorumlusu ilgili sınavların sonunda MYK Sınav ID’si bazlı sınav dosyalarını oluşturur. Bu dosyaların içeriğinde hem aday bazlı hem de sınav bazlı dokümanlar ve kayıtlar bir arada yer alır.

Bu dosyaların içeriğinde yer alan aday bazlı dokümanlar ve kayıtlar şunlardır:

  • Aday Başvuru Formu
  • Makbuz veya dekontlar (bireysel başvurular için)
  • Teorik sınavların aday bazlı kayıtları
  • Performans sınavlarının aday bazlı kayıtları
  • Sınavların tüm kayıtları (kamera kayıtları ve PR.15 Sınavların Yönetimi Prosedürü altında 5.2 maddesi altında yer alan kayıtlar)
  • Belgelendirme Karar Formu

Bu dosyaların içeriğindeki sınav bazlı dokümanlar ve kayıtlar ise PR.15 Sınavların Yönetimi Prosedürü gereğince Sınav Katılımcı Listeleri, Sınav Yeri Kontrol Formları ve kamera kayıtları gibi genel sınav kayıtlarıdır. Planlama Sorumlusu, adayın sınavında yer almayan bir Karar Verici’ye sınav ve aday dosyalarını teslim eder.

İlgili Karar Verici dosyaları teslim alması akabinde incelemelerini ilgili sınavların belgelendirme programına göre gerçekleştirir. Adayların belgelendirmelerine yönelik olumlu kararların verilebilmesi için aşağıdaki şartların tamamının gerçekleştirilmesi gerekmektedir:

  • Aday Başvuru Formu’nun ıslak imza ile imzalamış olması
  • Sınav ve belgelendirme ödemesinin tamamlanmış olması
  • Adayın belge başvurusu yapmış olduğu kapsamda tüm birimlerin sınavlarında başarılı olması
  • Belgelendirme programında tanımlanmış birim geçerlilik süreleri içerisinde birimlerin başarılmış olması
  • Teorik sınavlardan yeter puan alması
  • Performans sınavlarından yeter puan alması
  • Sınavların belgelendirme programına uygun yeter sayıda soru ve yapıda yapılmış olması
  • İncelenen kamera kayıtlarında herhangi bir olumsuz durum olmaması (tüm kamera kayıtları incelenmez her aday için farklı birimlerden rasgele homojen yapıda yeter süre izlenir)

Belgelendirme kararları, Karar Vericiler tarafından Belgelendirme Karar Formu’nda kayıt altına alınır ve imzalanır.

Karar vericiler sınav sürecini tamamlamış adayların itiraz ve şikâyet hakları saklı kalacak şekilde en geç 10 gün içerisinde belge kararlarını vermektedir.

 

4. Belge Basımı

Belgelendirme kararları adaylara Planlama Sorumlusu tarafından Aday Başvuru Formu’nda tercih ettiği iletişim yöntemi üzerinden bildirilir. MYK Web Portalı’ndan sınava giren tüm adayların puanlamaları ve verilen kararlarının girişleri Planlama Sorumlusu tarafından 3 iş günü içinde yapılır. Belgelerin basımı MYK tarafından, imzalanması ise KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti. Müdürü veya Personel Belgelendirme Müdürü tarafından yapılır.

Belgeler yalnızca Belge Kullanım Sözleşmesi ıslak imzayla imzalamaları şartı ile teslim edilir. MYK tarafından gönderilen belgeler, adayların başvurudaki tercihlerine göre elden veya kargo ile belgenin KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti.’e gelişinden en geç 5 iş günü sonra Planlama Sorumlusu tarafından kontrol edilerek kargolanır.

Kaybolma veya yırtılma gibi nedenlerle adayların yeniden belge talep etmeleri durumunda ücret tarifesindeki bedele göre ücret tahsil edilerek yeniden belge düzenlenir.

Belge geçerlilik süreleri, ulusal yeterliliklerde ve uluslararası standartlarda belirtilen süreler temel alınarak ilgili belgelendirme programlarında belirtilir.

 

5. Belge Gözetimi

Belgenin geçerliliğinin devamı için gözetim faaliyetleri belgenin düzenlendiği tarihten itibaren, ilgili belgelendirme programında belirlenmiş gözetim süreleri ve tarihlerinde belge sahibi personelin çalıştığını ispatlaması ile sağlanır. Gözetim, KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti.’nin yetkilendirmesinin devam ettiği sürece sürdürülür.

Akreditasyonun veya MYK yetkilendirilmesinin iptal edilmesi durumunda gözetim sürecine girmemiş olan belgeler gözetim süresine kadar, gözetim sürecini tamamlamış belgeler ise belge süresi sonuna kadar geçerliliğini sürdürür.

Altasoft Sınav Yazılımı’na işlenmiş tarihlere göre hazırlanmış olan Gözetim Takip Formu aracılığı ile değerlendirme yapılır.

Altasoft Sınav Yazılımı üzerinden Planlama Sorumlusu gözetim tarihinden 1 ay öncesinde belge sahiplerini bilgilendirir. Gözetim ile ilgili tüm tanımlama adaylara Belge Kullanım Sözleşmesi ile belge teslimi aşamasında tebliğ edilmiş olup Altasoft Sınav Yazılımı ve www.kuramvoctest.fsm.edu.tr web sitesi aracılığıyla da kamuya açılmıştır. Gözetim onaylarını ilgili Karar Vericiler yapar.

Olağanüstü durum, merkezimiz kontrolü dışında gerçekleşen mücbir sebep veya doğal afet olarak adlandırılan (savaş, grev, isyan, siyasi istikrarsızlık, jeopolitik gerginlik, terörizm, suç, salgın, sel, deprem, kötü niyetli bilgisayar korsanlığı ile diğer doğal veya insan eliyle gerçekleşen felaketler vb.) durumlardır. Ulusal veya uluslararası olağanüstü durumlarda gözetim faaliyetleri 3 ay süre ile ertelenir.

Belgeli kişinin gözetime yönelik çalışma kayıtlarını gözetim son tarihinden itibaren 15 gün içerisinde KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti.’e iletmesi beklenir. İletilen kayıtlar firmamız tarafından incelenir, uygun ve yeterli bulunursa belgenin geçerliliği devam ettirilir.

 

6. Belge Yenileme

Belge yenileme, belgenin düzenlendiği tarihten itibaren, ilgili belgelendirme programı için belirlenmiş yenileme süreleri içinde belge sahibi tarafından gerçekleştirilir. Belge yenilemede uygulanacak ölçme ve değerlendirme yöntemleri:

  • Başvuru sahibi; ilgili ulusal yeterliliklerde belirtilen belge geçerlilik süresi içerisinde toplamda en az 2 yıl veya son 6 ay boyunca ilgili alanda çalıştığını gösteren kayıtları (hizmet dökümü, referans yazısı/mektubu, sözleşme, fatura, portfolyo vb.) KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti.’e sunmak
  • Yeterlilik kapsamında yer alan yeterlilik birimleri için tanımlanan performans sınavlarına katılmak

Yenileme, MYK tarafından KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti.’nin yetkisi devam ettiği sürece sağlanır.

Gözetim takibi, Altasoft Sınav Yazılımı üzerinden belgenin veriliş tarihinin yazılıma işlenmesi ile ve Gözetim Takip Formu ile yapılır.

6.1.Belge yenileme yapılabilmesi için gerekli şartlar

Belge yenileme tek sefere mahsus bir faaliyet olmayıp kişinin yenilediği her belge için geçerlilik süresi sonunda yeniden belge yenileme hakkı bulunur. Belgenin yenilenebilmesi için mevcut belgenin geçerli durumda olması gerekir, geçerliliği askıya alınmış veya iptal edilmiş belgeler için belge yenileme yapılamaz. Geçerlilik durumu askıda olan belgeler için askı durumu kalktıktan sonra belgenin geçerlilik süresi devam ediyorsa belge yenileme yapılabilir.

Kanıt ve/veya portfolyo değerlendirmesiyle belge yenileme başvuruları sadece KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından belgelendirilmiş kişilerden alınır. Sınavla belge yenileme başvuruları ise tüm belgeli kişilere açıktır.

Belge sahibi, belge yenileme başvuru dönemi içerisinde başvuru yapabilir. Başvuru dönemi, belgenin geçerliliğinin bitiş tarihinden 6 ay önce başlar ve belgenin geçerliliğinin bitiş tarihinde sona erer. Başvuru döneminin başlangıç tarihinden önce ve belgenin geçerliliğinin bitiş tarihinden sonra yapılan başvurular kabul edilmez.

Kanıt ve/veya portfolyo değerlendirmesiyle belge yenilemek isteyen başvuru sahibi, mevcut belgesinin kapsadığı ulusal yeterlilik birimlerinden farklı birimleri de yeni belgenin kapsamına eklemek isterse farklı birimlerin sınavlarına katılabilir. Kanıt ve/veya portfolyosunun uygun ve yeterli bulunması ve ayrıca sınavlarına girmiş olduğu birimlerde başarılı olması hâlinde başvuru sahibi için başarılı olduğu tüm birimleri içeren belge düzenlenir.

Başvuru dönemi içerisinde başvurusunu yapmış kişi için KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti. MYK’ya belge yenileme ön başvurusunu bildirilir. Ön başvurusu bildirilmiş kişilerden; kanıt ve/veya portfolyo değerlendirmesiyle belge yenileyecekler için, mevcut belgenin geçerlilik süresi dolduktan en geç üç ay sonrasına kadar, sınavla belge yenileyecekler için ise mevcut belgenin geçerlilik süresi dolduktan en geç bir yıl sonrasına kadar belge yenileme işlemleri tamamlanır.

Belge yenileme sınavları başvuru sahibinin belgesinin geçerliliğinin bitiş tarihinden önce uygulanır. Başvuru sahibinin, belgesinin geçerlilik süresinin sonunda başvuru yapması hâlinde sınavlar sürenin bitiminden sonraya sarkabilir.

Planlama Sorumlusu, Altasoft Sınav Yazılımı üzerinden yaptığı takiple belge yenileme tarihinden 1 ay öncesinde belge sahiplerini bilgilendirir. Belge yenileme süreciyle ile ilgili tüm tanımlama adaylara Belge Kullanım Sözleşmesi ile belge teslimi aşamasında tebliğ edilmiş olup www.kuram.belgelendir.com aracılığıyla da kamuya da açılmıştır.

Belge yenileme onaylarını Karar Vericiler yapar.

Belge yenilemeye hak kazanan başvuru sahibi tarafından belge masraf karşılığının merkezimize ödenmiş olduğu tarihten itibaren en geç beş iş günü içerisinde MYK’ya belge talebinde bulunulur.

Belge yenileme sonucunda başvuru sahibi için yeni bir belge düzenlenir. Belge yenileme kararı mevcut belgenin geçerlilik bitiş tarihinden önce alınmışsa yeni belgenin düzenlenme tarihi, ilgili ulusal yeterlilikte aksi belirtilmediği takdirde mevcut belgenin geçerliliğinin bitiş tarihinden bir sonraki gün olarak belirtilir. Belge yenileme kararı mevcut belgenin geçerlilik bitiş tarihinden sonra alınmışsa yeni belgenin düzenlenme tarihi, ilgili ulusal yeterlilikte aksi belirtilmediği takdirde belge yenileme kararının alındığı tarihtir.

İlk defa girdiği belge yenileme sınavında başarısız olan kişilere belgesinin geçerlilik süresi dolmadan önce ilave sınav ücreti alınmadan bir kez daha sınava girme hakkı tanınır. Sınav ve belgelendirme ücretinin 25/08/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu çerçevesinde İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması hâlinde ilk girdiği sınavda başarısız olan kişilere belgesinin geçerlilik süresi dolmadan önce ilave sınav ücreti alınmadan en az iki kez daha sınava girme hakkı tannır. Belge geçerlilik süresinin son bir ayı içerisinde başvuru yapan kişilere yukarıdaki şartların sağlanması ve sınav programının uygun olması halinde ilave sınav hakkı sağlanır.

Başka kurumlarda girdikleri belge yenileme sınavlarının bir kısmından başarısız olmuş kişiler KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti.’nden sınava girmiş olmak şartıyla önceden başarılı oldukları sınav(lar)dan muaf tutulur. Tüm belge yenileme sınavlarına başka kurumlarda girmişlerse sınavların tamamına tabi tutulurlar.

Ulusal yeterliliklerin güncellenmesi durumunda belge yenileme faaliyetleri MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Gözetim ve Belge Yenileme Faaliyetlerine İlişkin Usul Ve Esaslar’a göre yürütülür

 

7. Belgenin Askıya Alınması

Belgelerin askıya alınmasını gerektiren durumlar:

  • Gözetim tarihi geçen belgeler, gözetim tarihinden belge geçerlilik süresinin sonuna kadar askıya alınır.
  • Belgelenmiş personelin KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti. Belgelendirme Sözleşmesi kapsamında olmaması gereken bir davranış içerisinde bulunması durumunda düzeltme işlemi sırasında en az 6 ay süresince askıya alınır.
  • Belgeli kişinin mesleki alanında değişiklik olması halinde belgelendirme kuruluşuna iletmesi gereken bilgileri zamanında kuruluşa iletmemesi durumunda en az 6 ay süresince askıya alınır.
  • Marka ve logonun belgeli kişi tarafından sehven hatalı kullanılması durumunda en az 6 ay süresince askıya alınır.
  • Belgeye konu ulusal yeterliliklerde tanımlı bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olmadığına ilişkin üçüncü tarafların şikâyette bulunması durumunda en az 6 ay süresince askıya alınır.
  • Belgenin konusu dışında kullanılmasına ilişkin üçüncü tarafların şikâyette bulunması durumunda en az 6 ay süresince askıya alınır.

Askıya alma işlemi akabinde yapılan uygulama adaylara bildirilir ve gereklilikleri yerine getirmeleri beklenir. Belgenin askıya alınması onaylarını Karar Vericiler yapar.

 

8. Belge İptali

  • Belgenin gözetim süresi bitmiş ve askıya alma süresi geçmişse,
  • Belge geçerlilik süresinin dolması ve belge yenilemenin yapılmaması durumunda,
  • KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti. Belgelendirme Sözleşmesi gereği aksine belge yanıltıcı şekilde kullanılmış ve düzeltme talep edilmişse ama düzeltme yapılmamışsa,
  • Belgesinin askıya alınması halinde gerekli olan düzeltici faaliyetlerin verilen sürede yerine getirilmemesi durumunda,
  • Belgelendirme ve gözetim süreçlerinde kasti olarak yanıltıcı ve yanlış bilgiler beyan edildiği anlaşılan ve /veya sahte evraka göre belge düzenlenmesi durumunda,
  • Dış ve/veya iç denetimlerde gerçekleştirilen sınavların uygun olmadığının tespit edilmesi durumunda,
  • Belgede belirtilen yetkinliğin kaybedilmesi durumunda,
  • Belgeli kişinin belgelendirme kuruluşuna kasten hatalı bildirimde bulunması veya değişiklik olduğunda bildirimde bulunulması gereken hususların kasten belgelendirme kuruluşuna bildirilmemesi durumunda,
  • Akreditasyon kurumu ve MYK tarafından firmamızın yetkilerinin iptali durumunda; yeniden belgelendirme veya gözetim prosesleri yapılmaz ve belgeler KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti. tarafı olarak iptal edilir.
  • Belgeli kişinin vefat etmesi durumunda kişinin belgesi iptal edilir.
  • Marka ve logonun kasten hatalı kullanımı halinde,
  • Belgede tahrifat olması halinde belgeler iptal edilir.

Belgenin iptal edilmesi onaylarını Karar Vericiler yapar.

 

9. Belge Kapsamda Değişiklik

 

Komite onaylarına istinaden ve MYK ve TÜRKAK’tan ilgili meslekler ile ilgili onayların alınması akabinde sınavla veya sınavsız alınan kararlara göre belgelerin kapsamları değiştirilebilir. Bu faaliyetler belge yenileme döneminde yapılır. Hali hazırdaki belgeler belirlenen süreler boyunca geçerlidir.

Belge kapsamının değiştirilmesiyle ilgili onayları Karar Vericiler yapar.

 

 

 




Kurumsal
E-Posta
İnsan
Kaynakları
SKS
FSM
Otomasyon
International Relations
FSM SEM
ALUTEAM
KURAM
FSM
TÜMER
Kariyer
Merkezi